Reactie op studie van CREG over rentabiliteit van warmtepompen
15/08/2024
Een studie van de federale energieregulator CREG, uitgebracht in juli 2024 onthult dat investeren in een warmtepomp de voorbije jaren niet rendabel was in vergelijking met verwarmingsketels op fossiele brandstoffen zoals aardgas of stookolie. Deze studie vind je hier terug.
Viessmann wil de resultaten van deze studie nuanceren en aanvullen aan de hand van de onderstaande 6 vaststellingen.
Vaststellingen
Zonnepanelen, PV-eigenverbruik.
De CREG-studie werd uitgevoerd zonder PV-panelen in rekening te brengen. Naast het intelligent inspelen op variabele belasting van het net, kan je als eigenaar met zonnepanelen ook je eigen productie maximaliseren. Dit wordt mogelijk gemaakt door het slim sturen van de werking van een warmtepomp. Schattingen geven aan dat 22% van het verbruik van een warmtepomp op jaarbasis gedekt kan worden door productie van elektriciteit via zonnepanelen. (2) Mits bijkomende voorzieningen zoals een thuisbatterij kan het eigenverbruik nog verder verhoogd worden.
Lange termijn denken.
De elektriciteitsprijzen maakten de afgelopen jaren bokkensprongen, terwijl de fluctuaties in gasprijzen nog meer uitgesproken waren. Bovendien zullen de kosten van het aardgasnet in de toekomst door minder schouders gedragen worden. Vanuit Europa werd voor particulieren de ETS2-wetgeving gestemd. Deze zal vanaf 2027 in voege treden en het principe toepassen van ‘de-vervuiler-betaalt’. Huidige schattingen geven een extra kost van 2 à 4 c€ per kWh gas aan. Investeren in een warmtepomp, is anticiperen op toekomstige prijsstijgingen.
Klaar voor de toekomst.
De toekomstige mix van elektriciteitsopwekking wordt in sneltempo duurzamer. Door de stijging in zonnestroom en windenergie, die niet constant beschikbaar zijn, zal flexibiliteit in het benutten van het elektrisch net beloond worden. Warmtepompen die slimme sturingen integreren zijn vanuit dit standpunt klaar voor de toekomst.
Verhoogd comfort
Een warmtepomp zal in de winter voor een aangenaam binnenklimaat zorgen, maar kan ook in de steeds warmere zomers extra comfort bieden. De meeste commercieel beschikbare warmtepompen kunnen ook koelen, wanneer gecombineerd met de efficiëntie van vloerverwarming. In goed geïsoleerde woningen is dat vaak een noodzaak. Met een warmtepomp kunnen bijkomende investeringen in airconditioning vermeden worden.
Voor ons klimaat.
Warmtepompen hebben lokaal geen CO2-uitstoot. Met onze Belgische energiemix voor elektriciteit in 2023 scoorde de slechtst-presterende warmtepomp-opstelling uit de studie op C02-uitstoot nog 70% beter dan een condenserende gasketel. Gespreid over een periode van 15 jaar is dit voor een doorsnee goed geïsoleerde woning 23 tot 33 ton C02-uitstoot. (3)
Antwoord op doelstellingen.
Willen we als samenleving onze gemeenschappelijke doelstellingen halen, is de investering in een warmtepomp een logische stap in de transitie naar een CO2-neutrale samenleving. Het is bij uitstek een bijdrage die elke huiseigenaar in handen wordt gegeven.
Conclusie
De studie van CREG legt de nadruk op het financiële luik van het aankoopproces voor een warmtepomp op korte termijn. Sinds de communicatie door CREG hebben verschillende media een meer genuanceerd zicht op deze kwestie gepresenteerd, o.a. VRT, Trends, GVA, Livios. Het is daarbij wenselijk dat deze studie door beleidsmakers wordt opgepikt en er gewerkt wordt aan de prijsverhouding elektriciteit - fossiele energie. Nu reeds zijn er niettemin al voldoende argumenten om niet te wachten om te kiezen voor een warmtepomp. Deze toestellen zijn zuiniger, duurzamer, efficiënter en in de nabije toekomst ook de meest rendabele oplossing.
(1) https://climate.ec.europa.eu/eu-action/eu-emissions-trading-system-eu-ets/ets2-buildings-road-transport-and-additional-sectors_en
(2) https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen/haal-meer-uit-uw-zonnepanelen-met-zelfverbruik
(3) https://www.vlaanderen.be/nieuwe-verwarmingsinstallatie-kiezen/naar-woningverwarming-met-warmtepomp-of-warmtenet/stap-3-overweeg-een-warmtepomp-of-warmtenet/is-een-warmtepomp-klimaatvriendelijker-dan-een-gasketel