Buiscollectoren - werking, voordelen en assortiment
Kort samengevat
Van plan om een nieuw verwarmingssysteem te kopen? Plan dan meteen ook een systeem met zonnepanelen mee! Als je zonnecollectoren installeert, toon je dat je begaan bent met het milieu door je CO₂-uitstoot duurzaam te beperken. Bovendien kan je tot 60 procent besparen op je jaarlijkse energieverbruik voor warmwaterproductie. Met Viessmann heb je een betrouwbare partner aan je zijde. We hebben 40 jaar ervaring met de ontwikkeling en vervaardiging van systemen met zonnepanelen. Dus jij kan rekenen op de allerhoogste kwaliteit. Met deze technologie beschik je over een toekomstbestendig systeem waarin alle componenten optimaal met elkaar samenwerken.
Opbouw en werking van de buiscollectoren Vitosol
In tegenstelling tot de vlakke collectoren van Viessmann zit bij de buiscollectoren de absorber ingebouwd in de buizen zelf. Bij vlakke collectoren bevinden de buizen waar de warmtegeleidende vloeistof door stroomt zich tussen twee vlakke absorberlagen. Nog een bijzonder kenmerk is het vacuüm. Buiscollectoren hebben een tweede buis omgeven door een vacuüm. Die zorgt voor een bijzonder efficiënte thermische isolatie. Zo gaat er zo goed als geen warmte verloren tussen de absorber en de interne glazen buis. De absorber bevindt zich binnen in de vacuümcollector. Zo blijft die beschermd tegen vuil en weersomstandigheden. En dat zorgt dan weer voor een continu hoog energiegebruik.
Nog een belangrijk onderdeel van de buiscollectoren Vitosol van Viessmann is de warmtewisselaar. Die voert de warmte van de absorbers naar het verwarmingscircuit.
Buiscollectoren voor een flexibele installatie
Hoe werken buiscollectoren? Het principe van de warmtebuis
De technologie voor buiscollectoren van Viessmann is gebaseerd op het 'principe van de warmtebuis'. Typisch voor dit principe is dat de warmtegeleidende vloeistof niet rechtstreeks door de buizen stroomt. De warmtebuizen zijn zonder vloeistof verbonden met de warmtewisselaar. Maar wat gebeurt er nu precies in die warmtebuis en hoe werkt het gepatenteerde ThermProtect?
De zonnestralen vallen op de absorber. De warmte van de zon doet de vloeistof in de warmtebuis verdampen. Als die damp dan naar de koudere delen van de collector stroomt, dus verder weg van de directe zonnestralen, wordt die opnieuw vloeibaar. Bij dit proces komt energie vrij - warmte die wordt overgebracht naar het systeem met zonnepanelen via de warmtewisselaar met dubbele buis Duotec (Vitosol 300-TM) of via de koperen warmtewisselaar (Vitosol 200-TM). De vloeistof in de warmtebuis stroomt terug naar het deel in het zonlicht en het proces begint opnieuw en blijft doorgaan zolang de zon blijft schijnen.
Dit proces wordt onderbroken als de temperatuurgrens van 150 graden Celsius wordt overschreden. Bij deze temperatuur zal de vloeistof niet langer verdampen of vloeibaar worden in de koelere delen van de buis. Dit principe beschermt het systeem tegen overmatige stagnatietemperaturen zodat het niet oververhit raakt. Vitosol 200-TM en Vitosol 300-TM zijn dan ook geschikt voor gebouwen die langere tijd leegstaan, zoals vakantiehuisjes. Het circuit begint pas opnieuw te stromen als de collectortemperatuur opnieuw daalt.
Voordelen van buiscollectoren
Vitosol 300-TM en Vitosol 200-TM hebben de volgende kenmerken:
Als je woont in een huis of appartement met een klein dakoppervlak, dan is Vitosol 300-TM je beste keuze. De hellingshoek van de absorbers kan tot +/- 25 graden gericht worden. Zo kunnen de collectoren ook gebruikt worden op plaatsen met een minder goede lichtinval.
Het model Vitosol 200-TM is gemaakt voor een horizontale installatie in grote systemen op platte daken en appartementsgebouwen. Net als bij Vitosol 300-TM, speelt ook hier de oriëntatie geen rol, want de absorbers kunnen tot +/- 45 graden gedraaid worden.
Productassortiment - buiscollectoren
De warmte van de zon efficiënt benutten - Buiscollectoren van Viessmann zetten zelfs de zwakste zonnestralen om in bruikbare warmte. Absorbers met een zeer selectieve coating zorgen voor een optimale efficiëntie. Efficiënt is ook de thermische isolatie, dankzij het vacuüm in de buizen. Er gaat dan ook zo goed als geen warmte verloren tussen de glazen buizen en de absorber, zodat de collector zelfs zwakke zonnestralen kan omzetten in bruikbare warmte. De buiscollectoren gebruiken de beschikbare zonnestraling uiterst efficiënt, vooral in de lente en de herfst, en in de winter als het buiten koud is.