Warmtepompboilers voor al het comfort van warm water

Offerte aanvragen
Foto van een warmtepompboiler in combinatie met een condensatieketel
Vitocal 262-A warmtepompboiler in combinatie met een condensatieketel

Warmtepompboilers

Warmtepompboilers gebruiken thermische energie uit de omgeving om warm water voor huishoudelijk gebruik te produceren. Je kunt ze ook gebruiken in combinatie met zonnepanelen en aansluiten op je ventilatiesysteem.

Samenstelling en werking van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een unit die alle belangrijke onderdelen bevat om warmte op te wekken, zoals een verdamper, compressor, condensor en de warmwaterboiler. Afhankelijk van de versie is er ook een warmtewisselaar voor zonne-energie van de partij, om de warmtepompboiler aan te sluiten op zonnecollectoren.

Een warmtepompboiler haalt warmte uit de circulatielucht of buitenlucht en voert die naar de verdamper. Daarin zit een koelvloeistof die al bij een lage temperatuur kookt en verdampt. Omdat de temperatuur van de verdampte koelvloeistof nog niet hoog genoeg is om het water te verwarmen, moet de damp worden samengeperst. Dat gebeurt in een elektrisch aangedreven compressor, die de damp samendrukt tot de gewenste temperatuur is bereikt.

Tot slot voert de opgewarmde koelvloeistofdamp de thermische energie naar de ingebouwde warmwaterboiler. Daarna koelt de damp af en condenseert hij. Een expansieventiel zorgt er dan voor dat de koelvloeistof onder hoge druk weer uitzet en sterk blijft afkoelen. Zodra de koelvloeistof zijn oorspronkelijke vorm weer heeft bereikt, begint het hele proces opnieuw.

Warmtepompboilers kunnen warmte onttrekken aan circulatielucht, buitenlucht of afgevoerde lucht. Een warmtepompboiler op circulatielucht plaats je bij voorkeur in bijvoorbeeld een kelder waar de temperatuur in de wintermaanden constant en relatief hoog blijft. Wanneer de warmtepompboiler werkt, daalt de temperatuur in de kelder met zo'n twee tot vier graden. Bovendien haalt de boiler tegelijkertijd vocht uit de lucht. Als het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem klein is, werkt de warmwaterboiler van Viessmann bijzonder efficiënt.

Een andere optie is dat de warmwaterboiler het water opwarmt met afgevoerde lucht. In dat geval wordt de boiler via de bovenkant aangesloten op je ventilatiesysteem. De boiler krijgt de warme afgevoerde lucht uit de kamers binnen, wat meteen voor een goede ventilatie zorgt in een gemiddelde vrijstaande woning. Die lucht koelt af tijdens het verwarmen van het huishoudelijke water en wordt dan naar buiten afgevoerd. Om onderdruk te vermijden, moet er buitenlucht worden aangevoerd via afzonderlijke luchtkanalen. Ventileren kan ook zonder dat er water voor huishoudelijk gebruik wordt verwarmd.

De warmtepompboilers van Viessmann kunnen werken als deel van een bivalent systeem in combinatie met thermische zonnecollectoren. Dan wordt de pomp voor de zonnecollectoren elektronisch aan- en uitgeschakeld, met behulp van een temperatuurverschilregelaar. Als de zonneboiler actief is, wordt het water via die weg opgewarmd en dus niet door de warmtepompboiler. Zo wordt de zonne-energie optimaal benut. De warmwaterboiler kan ook optimaal gebruikmaken van zelf opgewekte energie van fotovoltaïsche zonnepanelen. Klaar voor zonne-energie

De warmtepompboilers van Viessmann zijn ontworpen om zowel standalone te werken als in een bivalent systeem met thermische zonnecollectoren. Dan wordt de pomp voor de zonnecollectoren elektronisch aan- en uitgeschakeld, met behulp van een temperatuurverschilregelaar. Als de zonneboiler actief is, wordt het water via die weg opgewarmd en dus niet door de warmtepompboiler. Zo wordt de zonne-energie optimaal benut. De warmwaterboiler kan ook optimaal gebruikmaken van zelf opgewekte energie van  fotovoltaïsche zonnepanelen.

Voordelen van een warmtepompboiler

Een warmtepomp die alleen warm water voor huishoudelijk gebruik produceert, biedt tal van voordelen. Lage aanschaf- en gebruikskosten bijvoorbeeld. Anders dan bij vele andere systemen hoef je geen warmtebron te creëren. De energiebron is er namelijk al, helemaal gratis. En omdat een warmtepompboiler geen rookgassen uitstoot, heb je geen schoorsteen nodig. In combinatie met zonne-energie of ventilatie werkt deze warmtepompboiler bijzonder efficiënt.

Vocht wordt uit de ruimte getrokken

Een systeem dat losstaat van je verwarmingsinstallatie, heeft nog voordelen. In de warmere maanden schakel je de verwarmingsketel gewoon volledig uit, waardoor die dan ook geen gas of mazout verbruikt. Een warmtepompboiler is gemakkelijk geïnstalleerd, want er is geen gasaansluiting of stookolietank voor nodig. En omdat een warmtepompboiler geen fossiele brandstoffen verbrandt, is dit goed voor het milieu én voor je portemonnee. Last but not least: een warmtepompboiler haalt ook nog eens vocht uit de lucht. Dit verkleint de kans op schimmelgroei en beschermt het metselwerk. Lees nog meer hierover in het deel over de voordelen van een warmtepomp.

Warmtepompboilers

Een warmtepompboiler verwarmt, onafhankelijk van een verwarmingssysteem, water voor huishoudelijk gebruik door de warmte van de omgeving te gebruiken. Dat is goedkoop én efficiënt.