Philip Lebesque

Wat kan ik doen tegen de stijgende energieprijzen?

De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen halen geregeld het nieuws. Heel wat gezinnen zullen zich dit jaar aan een hogere jaarafrekening kunnen verwachten. Wie wil besparen, begint het best met zijn of haar energieverbruik terug te dringen. In dit artikel bespreken we enkele ingrepen waarmee je je energiefactuur verlaagt.

Spaarvarken met sjaal - stijgende energieprijzen
(Image: ©Pixel-Shot/Shutterstock.com)

Gebruik een slimme thermostaat

Met een programmeerbare thermostaat zorg je ervoor dat je verwarming alleen inschakelt op de tijdstippen die jij hebt ingesteld en wanneer de temperatuur in je woning te laag wordt. Een slimme thermostaat biedt je nog meer comfort. Zo’n thermostaat bedien je vanop afstand met je smartphone, werkt op basis van je locatie en gewoontes en houdt rekening met de weersvoorspellingen. Op die manier werkt de verwarming alleen wanneer het nodig is en is het steeds aangenaam warm wanneer je thuiskomt.

Vervang je oude verwarmingsketel

Met een moderne gascondensatieketel bespaar je 25 tot 35% ten opzichte van een verouderde verwarmingsketel op aardgas of stookolie. Zo’n condensatieketel recupereert warmte uit de afgevoerde verbrandingsgassen, terwijl die bij een traditionele ketel verloren gaat via de schouw. Dat zorgt voor een hoger rendement. De nieuwste condenserende gasketels van Viessmann hebben bovendien een modulerende werking: ze draaien niet altijd op volle kracht, maar passen hun vermogen aan in functie van de warmtevraag. Dat heeft een positief effect op je verbruik en de levensduur van het toestel. Door de besparing op je energiefactuur is je nieuwe gascondensatieketel in enkele jaren terugverdiend.

Plaats zonnepanelen

Met zonnepanelen of een fotovoltaïsche installatie wek je je eigen elektriciteit op, en dat betekent een rechtstreekse besparing op je elektriciteitsfactuur. Zonnepanelen zijn vandaag een stuk goedkoper én performanter dan een tiental jaar geleden. Zo verdien je je investering snel terug. En nadien geniet je nog jarenlang van gratis elektriciteit.

Kies voor een warmtepomp

Wanneer je een nieuwbouwwoning plaatst of je woning grondig renoveert, is een warmtepomp een verstandige en ecologisch verantwoorde keuze. Een warmtepomp maakt gebruik van warmte die gratis en van nature in de lucht of de ondergrond aanwezig is om je woning en/of sanitair warm water te verwarmen. Je verbruikt dus geen fossiele brandstoffen en hebt geen (lokale) CO2-uitstoot. Wanneer je je warmtepomp combineert met zonnepanelen, levert je pv-installatie de nodige elektriciteit om de warmtepomp te laten werken. Zo verwarm je zeer goedkoop.

Verbruik je opgewekte energie zoveel mogelijk zelf

Overdag produceren je zonnepanelen veel gratis stroom, terwijl je ‘s avonds moet betalen voor de stroom die je afneemt van het net. Het is dus een goed idee om grootverbruikers als de wasmachine, vaatwasser en droogkast overdag te laten werken. Als je overdag niet thuis bent, kun je werken met uitgestelde programma’s op het toestel zelf. Sommige huisautomatiseringssystemen bieden je vergaande functionaliteiten om je eigenverbruik te optimaliseren.

Installeer een thuisbatterij

Ook een thuisbatterij helpt je om je zonnestroom zoveel mogelijk zelf te consumeren en minder netstroom te verbruiken. Een thuisbatterij slaat de stroom uit je pv-installatie die je niet meteen verbruikt, op voor later. Zo voorkom je dat je overtollige zonnestroom in het net verdwijnt en je die later weer moet aankopen. Er bestaan uiteenlopende manieren om te besparen op je energiefactuur. Van eenvoudige en goedkope ingrepen tot grotere investeringen. Maar zelfs duurdere technieken zijn relatief snel terugverdiend, zeker nu de energieprijzen blijven stijgen. Bovendien maken ze je woning duurzaam en futureproof.

Op zoek naar meer informatie?

Jouw gegevens

Wij nemen snel contact op om je vragen te beantwoorden.

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Fout

We kunnen momenteel uw aanvraag niet verwerken. Probeer het later opnieuw