Geeraart Franck

Warm water en legionella: wat zijn de risico's?

Om de verspreiding van legionellabacteriën en het risico op legionellose te voorkomen, moet de temperatuur van het sanitair warm water worden gecontroleerd!

Heet water uit een kraan

Wat is legionellose?

Legionellose is een ernstige longinfectie die wordt veroorzaakt door de legionellabacterie. Legionella Pneumophilia is de bacterie die het vaakst verantwoordelijk is voor infecties bij mensen.

Elk jaar worden er in België honderden gevallen van legionellose gemeld. Symptomen, vergelijkbaar met die van influenza, verschijnen tussen 2 en 10 dagen na infectie. De ziekte kan worden behandeld met antibiotica.

Hoe loop je legionellose op?

Legionella ontwikkelt zich in de dode uiteinden van sanitaire installaties of in stilstaand water. Legionellose kan worden opgelopen door het inademen van besmet water in aërosolvorm, d.w.z. verspreid door microdruppeltjes, bijvoorbeeld via de douchekop of de koeltorens die worden gebruikt voor airconditioning. Whirlpoolbaden, fonteinen en zuurstoftherapie- of slaapapneuapparaten zijn ook mogelijke bronnen van blootstelling aan legionella.

  

Hoe bestrijd je legionella?

Om te voorkomen dat legionella zich verspreidt, is het belangrijk om de temperatuur van het sanitair warm water in de gaten te houden zodat deze niet te laag is, en te voorkomen dat een opgeslagen hoeveelheid water onbeheerd blijft. Controleer bij het kiezen van nieuwe apparaten ook of ze zijn uitgerust met een legionellawerende functie.

Controleer de temperatuur van je sanitair warm water

Om de verspreiding van legionella te voorkomen, moet u eerst en vooral de temperatuur van het water controleren. Legionella groeit zeer snel wanneer de watertemperatuur tussen 25 en 42°C ligt, met een maximale groei rond 37°C. De bacteriën stoppen met vermenigvuldigen onder de 20°C en bij 46°C. Ze worden vernietigd in een paar uur bij 55°C, 30 minuten bij 60°C en onmiddellijk bij 70°C.

Om kalkaanslag te beperken en energie te besparen, raden we aan om de opslagtank voor warm water voor huishoudelijk gebruik op 50°C te houden (55°C voor opslag van meer dan 400 liter) en elke dag te verwarmen tot 60°C om legionella te elimineren.

Kies een boiler met een geïntegreerde legionellawerende functie

Veel fabrikanten, zoals Viessmann, integreren een anti-legionella functie in de bediening van hun warmwaterboiler.

Deze functie biedt een tweede instelling voor de warmwatertemperatuur, anders dan de gebruikelijke instelling tussen 50 en 55°C. De legionellabeveiligingsfunctie is hoger, tussen 60 en 65°C, en je besturingssysteem schakelt deze functie één keer per week of vaker in (je moet het zelf programmeren) om bacteriën (legionella) die zich kunnen vormen te desinfecteren en te elimineren.

Je moet ook gebieden waar het water stagneert elimineren en kalkaanslag in het warmwaternetwerk en corrosie van de apparatuur bestrijden, die ook factoren zijn in de ontwikkeling van de bacterie die verantwoordelijk is voor legionella.

Laat opgeslagen hoeveelheden water niet onbeheerd

Een laatste praktische tip: laat na een lange afwezigheid het koude en warme water in je waterpunten, vooral de douche, lopen voor je ze opnieuw gebruikt. Als je bepaalde waterpunten zelden gebruikt, zoals een tweede badkamer, vergeet dan niet om het water minstens één keer per week te laten lopen.

Op zoek naar meer informatie?

Jouw gegevens

Wij nemen snel contact op om je vragen te beantwoorden.

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Fout

We kunnen momenteel uw aanvraag niet verwerken. Probeer het later opnieuw