Grondige renovatie met een warmtepomp Jan Hoogmartens

Is mijn huis geschikt om een bestaande verwarmingsketel te vervangen door een warmtepomp?

Warmtepompen zijn niet slechts een oplossing voor volledig geïsoleerde nieuwbouwwoningen. De nieuwste producten en hybride oplossingen zijn eveneens geschikt voor het vervangen van klassieke verwarmingsketels.

Viessmann warmtepomp voor een huis

Is mijn huis geschikt voor verwarmen met een warmtepomp?

Recent gebouwde huizen, vaak ook uitgerust met een ventilatiesysteem, zijn bijna altijd geschikt. Ook wanneer er reeds een afgiftesysteem op lage temperatuur (35 tot 50°C) aanwezig is zoals vloerverwarming of ventiloconvectoren, zit je wellicht goed.

Voor renovatieprojecten kan je op basis van de tabel hieronder* een inschatting maken op basis van het bouwjaar van je woning en het huidig jaarlijks verbruik aan gas (in kubieke meter of kWh) of stookolie (in liter)

Verbruik m³/l

Voor '75

75-'95

95-'99

2000-2010

2 000m³/20 000kWh (gas)

2 000l (mazout)

10,7 kW

11 kW

11,3 kW

11,6 kW

2 500m³/25 000kWh (gas)

2 500l (mazout)

13,8 kW

14,2 kW

14,6 kW

15,1 kW

3 000m³/30 000kWh (gas)

3 000l (mazout)

17k W

17,5 kW

18 kW

18,5 kW

3 500m³/35 000kWh (gas)

3 500l (mazout)

20,2 kW

20,7 kW

21,3 kW

22k W

4 000m³/40 000kWh (gas)

4 000l (mazout)

23,3 kW

24k W

24,7 kW

25,4 kW

*Op basis van een schatting van het nodige vermogen (kW) voor een woning met 4 bewoners, en uitgerust met een condenserende verwarmingsketel op gas of mazout die ook instaat voor het verwarmen van sanitair warm water, voor zover de maximale uitgangstemperatuur van die ketel 60°C niet overschrijdt.

Groenhet warmteverlies van je woning is beperkt of eerder laag. Je kunt je bestaande verwarmingsketel vervangen door een warmtepomp/hoge-temperatuur-warmtepomp.

Oranjehet warmteverlies is gemiddeld. Een warmtepomp kan het merendeel van je warmtevraag invullen, maar is te combineren als hybride oplossing met een condensatieketel die instaat voor extra vermogen in de koude maanden of voor bijzondere behoeften aan warm water.

Rood: je hebt een zeer grote woning en/of het warmteverlies is groot. Eenvoudigweg vervangen van de bestaande verwarming door een warmtepomp kan wellicht niet.

Soorten warmtepompen en budget

Voor het vervangen van een bestaande verwarmingsketel is een lucht-waterwarmtepomp in de meeste gevallen de oplossing. Deze toestellen hebben een buitenunit met een ventilator. De werking hiervan is erg stil, maar alsnog niet geschikt voor elke woonsituatie. De prijs van een warmtepomp is erg afhankelijk van het gekozen vermogen. De volledige plaatsing van een lucht-water-warmtepomp vertegenwoordigt een investering tussen 12.000 en 20.000 EURO.

Een grond-waterwarmtepomp is in alle gevallen meer performant. Hou hierbij rekening met ingrijpende (grond)werken voor het aanleggen van een horizontaal captatienet of een diepteboring. Daarom wordt dit type van warmtepomp vooral toegepast bij nieuwbouw of grondige renovatie. Door de grondwerken is een investering tussen 20.000 en 25.000 EURO te voorzien.

Een lucht-luchtwarmtepomp is beter bekend als airconditioning. De meeste airconditioners zijn immers omkeerbare lucht-luchtwarmtepompen die niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Deze oplossing is geschikt wanneer er geen vloerverwarming of radiatoren aanwezig is. Deze oplossing vertegenwoordigt een investering tussen 6.000 en 10.000 EURO.

Om tegemoet te komen aan de investeringsinspanning voor een warmtepomp, voorzien overheden premies voor warmtepompen

Bijkomende aandachtspunten

Plaats van de buitenunit

De juiste plaatsing van de buitenunit van een lucht-water- of lucht-luchtwarmtepomp bepaalt mede het rendement. Naast technische en wettelijke vereisten zijn het geluid en het design belangrijke aandachtspunten.

De elektrische installatie en zonnepanelen

Een warmtepomp is een grootverbruiker. Het is niet ondenkbaar dat het plaatsen van een warmtepomp een verzwaring van de elektrische aansluiting van je woning vereist.

Fotovoltaïsche panelen produceren de elektriciteit die nodig is om je warmtepomp te laten werken. Zo bespaar je op je energierekening, verhoog je je eigenverbruik en wordt je meer onafhankelijk van fluctuerende energieprijzen.

Wat kan ik doen wanneer een warmtepomp wellicht niet kan?
 

Doe de “50-graden-test”

Door je bestaande condenserende verwarmingsketel in te stellen op een maximale uitgangstemperatuur van 50°C, kom je te weten of een warmtepomp alsnog voldoet aan de warmtebehoeften van jouw huis en de bewoners. Doe deze test over een periode van minstens 3 wintermaanden.

Isoleer meer

Moderne verwarmingssystemen, zoals een warmtepomp, warmen het water in de verwarmingsleidingen op tot een lagere temperatuur dan een klassieke ketel. Bovendien geldt dat hoe beter de warmte in huis blijft, hoe minder je cv-installatie hoeft te werken. Daarom is je woning goed isoleren en luchtdicht maken, de eerste stap wanneer je aan een nieuwe verwarming denkt.

In veel oudere woningen is het dak nog niet of beperkt geïsoleerd, dus daar zijn significante winsten te boeken. Dat geldt ook voor de buitenmuren, die vaak eveneens een grote bron van warmteverlies zijn. De bestaande beglazing vervangen door dubbel of driedubbel glas, is ook een belangrijke ingreep. Tot slot kun je de vloer isoleren. Dat is zeker aangewezen wanneer je vloerverwarming overweegt. 

Doe beroep op een energiedeskundige

Een energiedeskundige onderzoekt de structuur van je woning en het warmteverlies van de verschillende componenten daarvan, op basis waarvan een Energieprestatiecertificaat (EPC) opgesteld wordt. Dit EPC is trouwens een verplicht document wanneer je je huis wil verhuren of verkopen. Een energiedeskundige brengt aan het licht op welke manier je warmteverliezen kunt wegwerken.

Op deze website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) staat de lijst met erkende energiedeskundigen (type A).  Voor Wallonië vind je hier een lijst met energiedeskundigen. Ook lokale overheden bieden deze dienst aan.

Op zoek naar meer informatie?

Jouw gegevens

Wij nemen snel contact op om je vragen te beantwoorden.

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Fout

We kunnen momenteel uw aanvraag niet verwerken. Probeer het later opnieuw