Hoe verbruik ik stroom uit zonnepanelen zoveel mogelijk zelf?
De introductie van de digitale meter spoort consumenten aan om zelf-geproduceerde zonne-energie onmiddellijk zelf te verbruiken. Op die manier wordt het distributienet minder belast. Het is mogelijk om je eigenverbruik te verhogen tot 70% of meer. Hierdoor blijft je elektriciteitsfactuur laag.
Meer verbruiken overdag
In tegenstelling tot voorheen zet je als eigenaar van fotovoltaïsche zonnepanelen toestellen die meer verbruiken beter overdag aan. Het gaat onder meer om je wasmachine, vaatwasser, droogkast, elektrische boiler en het laden van de batterij van een hybride of elektrische wagen. Op die manier gebruik je de gratis elektriciteit die je zonnepanelen produceren, meteen zelf. Immers, de prijs per kWh die je 's avonds betaalt is vele keren hoger dan de terugleververgoeding die je ontvangt voor stroom die terugvloeit naar het net.
Zonne-energie omzetten in warm water
Een warmtepomp en een warmtepompboiler werken op elektriciteit. Ook een traditionele elektrische boiler is inzetbaar, al is die veel minder efficiënt. Deze toestellen helpen om te vermijden dat zelf-opgewekte stroom verloren gaat: met een timer of een slimme sturing wordt overtollige zonnestroom gebruikt voor het gratis opwarmen van warm water in een warmwaterboiler of een buffervat. Dit gratis warm water kan dan later op de dag gebruikt worden voor bad en douche.
Zonnestroom opslaan in een thuisbatterij
Ook een thuisbatterij kan uitkomst bieden. Die slaat immers de opgewekte stroom lokaal op, zodat je hem achteraf niet terug hoeft te kopen aan een hogere prijs dan de terugleververgoeding. De inhoud van een thuisbatterij zou in dit geval minstens het standaardverbruik in de woning 's avonds en s'nachts moeten afdekken. Om die reden kan het de moeite waard zijn om extra zonnepanelen te plaatsen waardoor ook in het voor- en naseizoen voldoende stroom opgewerkt wordt.
Domotica of een energiebeheersysteem
Een domoticasysteem, huisautomatisering of een energiebeheersysteem kunnen helpen om je zelf-opgewekte zonne-energie meer efficiënt in te zetten. Zo’n systeem kan eenvoudig toestellen timen, maar kan ook registreren wanneer je zonnepanelen een overschot aan stroom produceren. Op dat moment schakelen ze bepaalde grote verbruikers in. Bij sommige systemen kan je zelfs prioriteit toekennen aan bijvoorbeeld je wasmachine, vaatwasser of laadpaal.
Op zoek naar meer informatie?
Jouw gegevens
Wij nemen snel contact op om je vragen te beantwoorden.
Fout
We kunnen momenteel uw aanvraag niet verwerken. Probeer het later opnieuw